Vaxning

Vaxning är en hårborttagningsmetod som innebär att man rycker hårstråna ur hårsäcken. På detta sätt tar det längre tid för ett nytt hårstrå att återskapas och växa ut, än om man rakar bort det.

Hårstråna som är nybildade som växer ut, blir dessutom tunnare och mjukare, vilket gör att det inte blir lika stickigt och kliigt som vid rakning. En annan fördel med vaxning är också att det har en tendens att ge mindre inåtväxande hårstrån än vid rakning.

Att tänka på inför vaxning

Planera inte in någon träning, bastubad eller bad på badhus samma dag efter du vaxat dig. Huden måste få vila, och porerna få stänga sig innan du utsätter den för påfrestning. För att förebygga inåtväxta strån som är väldigt vanligt att man får på intimområdena, så är det bra om man peelar huden regelbundet. Det kan man göra enkelt med en sträv handduk när man torkar sig efter duschen. Det finns även produkter som förebygger inåtväxande strån. En kombination av peeling och produkt är det bästa.

Hur påverkas huden av vaxning?

En vanlig reaktion efter vaxning är en lindrig rodnad men som oftast går över inom ett dygn. Men man kan ändå känna en viss ömhet i huden. Det kan ta upp till ett par dagar innan det släpper helt. Men ju mer regelbunden man är med sina vaxningar, desto mindre brukar man märka av både det ena eller det andra vid återbesöken.

Får man mindre hår av vaxning?

Volymen av hår kan man nog säga blir mindre vid regelbunden vaxning. För då hinner inte hårstråna växa sig grova, och eftersom det tar längre tid för hårstråna att nybildas och komma ut genom huden (än vid rakning).  Så det kommer att upplevas som glesare och färre hårstrån. Därav skulle nog många påstå att man får mindre hår av vaxning. Men rent vetenskapligt så finns det inget som styrker att man kan säga att det leder till mindre hårväxt över tid. Slutar du att vaxa dig, så kommer du snart att uppleva samma hårväxt som du hade innan du började vaxa dig.

Får man ta med sig någon?

Naturligtvis får man ta med sig ett sällskap till salongen.